Nieuwe baan

5 stappen om een nieuwe baan te vinden

Vaak besluit je niet in één dag dat het tijd is voor een nieuwe baan. Het is een gevoel wat sluimert op de achtergrond, tot het moment daar is. Tijd om een nieuwe baan te vinden! Maar hoe pak je de zoektocht naar jouw volgende stap aan? Welke stappen kun je het beste zetten? En nog belangrijker: hoe zorg je dat je niet na een paar maanden weer op zoek wilt?

Oriënteren

Zodra je de mentale knop hebt omgezet, wil je vaak zo snel mogelijk iets nieuws vinden. Het is dan verleidelijk om een soortgelijke functie te zoeken bij een soortgelijk bedrijf. Toch is dit niet aan te raden. Juist als je op dit moment al een baan hebt, kun je de tijd nemen om uit te vinden wat jouw volgende stap moet zijn. Dit is immers de belangrijkste stap in jouw zoektocht naar een nieuwe baan!

Kijk in deze eerste fase goed naar wat je nu doet: waarvan krijg je energie en waarvan juist niet? Stel jezelf daarnaast de volgende vragen: zit ik nog in de juiste functie? Is dit nog het juiste vakgebied voor mij? Is er een droom die je wilt verwezenlijken? Of wil je van je passie je werk maken? Om een beter beeld te krijgen van jouw wens voor een volgende baan kun je ook samenwerken met een Loopbaancoach of een Recruiter. Zij kunnen je helpen met het in kaart brengen van jouw kwaliteiten en welke functie/vakgebied hierbij past.

Er is een kans dat je er in deze oriëntatiefase achter komt dat je wilt gaan switchen van vakgebied of functie. Misschien moet je dan eerst wat nieuwe vaardigheden opdoen of een opleiding volgen.

Vacatures zoeken

Nu je weet wat je wilt gaan doen (en de nodige kennis/vaardigheden hebt opgedaan), is het tijd om te kijken naar jouw mogelijkheden. Wat zijn de mogelijkheden op de arbeidsmarkt? Welke vacatures zijn er? Hiervoor kun je natuurlijk gebruik maken van de bekende vacaturesites. Je kunt hier goed filteren op bepaalde vakgebieden en senioriteitsniveau, waardoor je je breed kunt oriënteren op openstaande vacatures.

Daarnaast zijn er ook andere manieren om vacatures te vinden. Je kunt bijvoorbeeld je netwerk inschakelen, samenwerken met een Recruiter, je LinkedIn profiel op beschikbaar zetten of contact opnemen met bedrijven waar je graag zou willen werken.

Je profiel matchen met de vacature

Heb je een vacature gevonden waar je enthousiast van wordt? Neem dan je LinkedIn profiel en cv onder de loep. Is hij nog niet up-to-date? Zorg dan dat dat eerst gebeurt.

Daarna ga je schaven en je profiel toespitsen op de vacature. Je kunt in een vacature goed zien wat het bedrijf belangrijk vindt: bepaalde tools, werkzaamheden of vaardigheden. Zorg dat deze duidelijk terug te vinden zijn in je cv en LinkedIn profiel. Pas ook je motivatiebrief (of video) aan op de specifieke vacature, zodat het echt duidelijk is waarom je voor deze functie kiest en wat jij kan bijdragen.

Stuur je een open sollicitatie? Kijk dan of je een oude vacature kunt vinden, zodat je je profiel alsnog kunt laten aansluiten op een eventuele functie. Daarnaast kun je ook de site afspeuren naar de bedrijfscultuur of bepaalde tools die er gebruikt worden.

Kennismakingsgesprekken voeren

In de huidige arbeidsmarkt is er een grote kans dat je een aantal sollicitatiegesprekken naast elkaar zult hebben. Het is immers een krappe arbeidsmarkt en dus is het niet moeilijk om een nieuwe baan te vinden. Wij raden je echter wel aan om om ook in deze stap de tijd te nemen. Je wilt namelijk verschillende functies en bedrijven naast elkaar kunnen leggen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Een overstap is niet niks en het is fijn om een stap te maken waar je achter staat en de komende jaren gelukkig in kan zijn. Neem dus de tijd om bij meerdere bedrijven te gaan praten en meerdere opties te verkennen. Zorg dat je echt een goed beeld hebt van welke opties er voor jou zijn en denk goed na over wat bij jou past.

Bereid je goed voor op de gesprekken en zorg dat je de juiste vragen stelt: bijvoorbeeld hoe de bedrijfscultuur is, welke doorgroeimogelijkheden er voor jou zijn en welke verwachtingen het bedrijf heeft binnen deze functie.

Aanbod

Heb je een aanbod ontvangen? Well done! Uiteraard is het geboden salaris belangrijk, maar kijk ook een stap verder. Naast salaris zijn er ook secundaire voorwaarden waar je veel aan kunt hebben. Denk aan een bonusregeling of dertiende maand, maar ook studiemogelijkheden of de optie om een sabbatical te nemen of remote te werken.

Daarnaast is het uiteraard ook erg belangrijk hoe je je voelt bij dit bedrijf. Zie jij jezelf hier werken? Passen de functie en de cultuur echt bij je? Neem dit absoluut mee in jouw overweging!