Jobhoppen

Jobhoppen: ja of nee?

Lange tijd was het de meest gevreesde werknemer: de jobhopper. Had jij een track record van jobhoppen (snel en vaak van werkgever wisselen), dan was er een grote kans dat je bij een sollicitatie niet werd uitgenodigd of dat je toekomstige werkgever met flink wat vragen zat.

Tegenwoordig wordt het echter steeds meer normaal om vaker en sneller van baan te wisselen en kijken werkgevers er niet snel meer van op. Tijdens een sollicitatiegesprek kun je daarnaast heel goed uitleggen waarom je korte dienstverbanden hebt gehad.

Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van jobhoppen? Past het bij jou?

De voordelen

Als je elk jaar of paar jaar van baan switcht, moet je jezelf elke keer weer bewijzen. Je hebt immers bij elke nieuwe baan een proeftijd en jij en de werkgever moeten elkaar leren kennen. Dit brengt jou genoeg uitdaging en hoogstwaarschijnlijk een drive om goed te presteren en je de werkzaamheden snel eigen te maken. De kans dat jij op de automatische piloot jouw werkzaamheden zal uitvoeren is niet groot!

Daarnaast kun je als je snel van baan switcht ook in verschillende keukens een kijkje nemen. Je leert in een korte tijd veel verschillende functies en bedrijven kennen. Dit geeft jou de mogelijkheid om je bewust te worden van waar je kwaliteiten liggen én waar je enthousiast van wordt. Op deze manier kun je in een korte tijd uitzoeken wat voor soort branche, bedrijf en functie het beste bij jou past.

Een ander voordeel van jobhoppen is dat je vaak grote stappen kunt maken in je primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. één van de nadelen van langer bij dezelfde werkgever werken is namelijk dat je salaris vaak langzaam groeit. Veel werkgevers hanteren namelijk een vaste groei van een paar procent per jaar. Switch je daarentegen een aantal keer van werkgever, dan kun je iedere keer weer een (grote) stap maken. Zeker als je goed bent in onderhandelen! Daarnaast kun je je nieuwe baan natuurlijk ook selecteren op de secundaire voorwaarden en wat je daarin belangrijk vindt. Bijvoorbeeld extra vakantiedagen, een dertiende maand of een bonusregeling.

De nadelen

Biedt jobhoppen dan alleen maar voordelen? Helaas niet. Er hangen ook een aantal nadelen aan. Zo is er nog steeds het risico dat je niet door elke potentiële werkgever zal worden uitgenodigd voor een gesprek. Er kleven namelijk nog steeds bepaalde vooroordelen aan korte dienstverbanden op een cv. Die vooroordelen zijn bij de ene organisatie hardnekkiger dan bij de ander.

Daarnaast is er het risico dat je een bepaalde binding mist met de werkgever en/of de functie. Als je overal één of twee jaar zit, beheers je vaak wel de basis, maar echte verdieping komt vaak pas als je ergens langer werkt. Jouw werkgever weet dan ook wat hij of zij aan je heeft: dit verhoogt de kansen om intern door te groeien en meer verantwoordelijkheid op je te nemen. Ook wordt de band met collega’s vaak steeds beter als je ergens langer werkt.

Ons advies

Jobhoppen is helemaal niet erg en wij zijn altijd benieuwd naar het verhaal achter het cv. Het kan zeker slim zijn om aan het begin van je loopbaan een aantal keer van baan te wisselen om erachter te komen waar jouw kwaliteiten liggen en welke baan en soort bedrijf echt bij jou past.

Ben je hier achter? Zoek dan een werkgever waar je lang wilt blijven werken om de voordelen te ervaren en om meer verdieping te kunnen vinden in je baan.

Past het vaak switchen van werkgever en branche bij je en wil je dit blijven doen? Denk er dan eens over na om als ZZP’er aan de slag te gaan!