Opvallen op Linkedin

Opvallen op LinkedIn doe je zo!

De kans is groot dat jouw LinkedIn profiel al vaak gevonden wordt. Maar wat als je steeds benaderd wordt voor kansen waar je niet op zit te wachten? Hoe zorg je ervoor dat je kunt opvallen op LinkedIn bij de mensen door wie jij wél benaderd wilt worden? Neem het heft in eigen hand met deze tips van een recruiter die per week honderden profielen langs ziet komen.

Zorg voor een goede eerste indruk

Gemiddeld kijkt een recruiter 6 seconden naar een CV. Dit is voor mij als Recruiter bij een LinkedIn profiel niet anders. In die 6 seconden kijk ik naar je naam en headline, foto, je huidige functie en werkgever, vorige functies en hoe lang je op verschillende plekken hebt gezeten. Zorg dus dat deze informatie duidelijk en up-to-date is. Zet in je headline wat je op dit moment doet en wat voor waarde jij toevoegt. Voeg daarnaast een duidelijke en professionele foto toe.

Update daarnaast regelmatig je werkervaring. Soms kom ik profielen tegen die al een aantal jaar niet zijn bijgewerkt en waardoor het dus lijkt alsof een persoon al een aantal jaar geen functie heeft gehad. Natuurlijk is dit mogelijk en zeker geen showstopper, maar zorg wel dat je al je werkervaring op je profiel up-to-date houdt zodat daar geen onnodige vragen over kunnen ontstaan.

Zet je profiel op beschikbaar

Een open deur, maar: geef aan dat je beschikbaar bent. Dit kan door ‘beschikbaar’ of ‘op zoek’ in je headline te zetten, maar ook door je profiel op beschikbaar te zetten. Dit doe je door op je profiel op ‘beschikbaar’ te klikken. Je kan hierbij aangeven naar welke functies je op zoek bent, op welke locaties, of je hybride of op locatie wilt werken en vanaf wanneer je beschikbaar bent (per direct op zoek en aan het solliciteren of enkel latent open voor nieuwe kansen). Ook kan je aangeven of je op zoek bent naar een tijdelijk, fulltime of parttime dienstverband. Door dit zo volledig mogelijk in te vullen (en ook in je headline aan te geven waar je naar op zoek bent) is het voor recruiters duidelijk waar ze je voor kunnen benaderen en zal je meer gerichte voorstellen krijgen.

Omschrijf duidelijk wat je gedaan hebt

Als de 6 seconden voorbij zijn en je profiel is interessant voor de functie waarvoor ik naar kandidaten zoek, wil ik graag meer weten over wat je precies doet in je huidige functie en wat je in het verleden hebt gedaan. Op deze manier kan ik een beter beeld vormen bij wat je doet en of je inderdaad zou aansluiten op de functie. Door zo duidelijk mogelijk te beschrijven voor welke werkzaamheden je verantwoordelijk bent, voorkom je dat je benaderd wordt voor functies die niet bij je passen. Begin met de werkzaamheden die je het meest uitvoert en laat zaken die slechts 2 keer per jaar voorkomen weg.

Schrijf een goede samenvatting

De samenvatting: een onderdeel van LinkedIn die vaak vergeten wordt. Terwijl je je met een originele samenvatting juist kan onderscheiden van je concurrenten! Daarnaast wordt een compleet profiel beter gevonden en getoond door het LinkedIn algoritme. De samenvatting is dé manier waarop je kunt opvallen op LinkedIn. Redenen genoeg dus om hier aandacht aan te besteden.

Een aantal tips: maak het persoonlijk, niet te lang en zorg dat de eerste paar zinnen opvallen. Laat zien wie jij bent, waarom je doet wat je doet en wat je meebrengt in een functie. Als ZZP’er kan het ook handig zijn om in één oogopslag aan te geven voor welke opdrachtgevers je gewerkt hebt en voor welke gebieden jij in te huren bent.

Referenties

Nu is het tijd om jouw connecties op te trommelen! Door referenties aan je profiel toe te voegen, kan jij laten zien hoe mensen de samenwerking met jou (hebben) ervaren. Daarnaast laat dit ook zien wat mensen in jou waarderen, waar jij goed in bent en waar opdrachtgevers jou dus voor nodig hebben!

Maak je profiel compleet

Ik gaf het al aan: een compleet profiel wordt sneller getoond door het LinkedIn algoritme. Zorg er dus voor dat je je opleidingen, vaardigheden en cursussen hebt ingevuld. Dit geeft een recruiter ook een zo volledig mogelijk beeld van wat jij kan en waar jij interesse in hebt.

Wees actief

Last but not least: wees actief op LinkedIn. Je hoeft echt niet elke dag artikelen te schrijven of de hele dag op iedereen te reageren, maar actief zijn in de branche waar je graag wilt werken of stappen wilt zetten kan je zeker verder helpen. Reageer bijvoorbeeld op belangrijke nieuwsberichten, organisaties waar je interesse in hebt of interessante personen in je netwerk. Op die manier kun jij opvallen op LinkedIn bij de juiste personen en organisaties!

Wil jij bij ons opvallen? Schrijf je dan snel in als kandidaat!