De arbeidsmarkt is krapper dan ooit en dat merken we. Voor kandidaten die wij spreken wordt het geboden salaris steeds belangrijker. Uiteraard wil je er niet op achteruit gaan en het liefste een flinke stap vooruit. Heel begrijpelijk. Maar: kijk bij het overwegen van nieuwe functie en een organisatie ook eens verder dan het salaris. Er zijn namelijk, naast de standaard voorwaarden zoals een goede pensioenregeling en reiskostenvergoeding, een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden die heel waardevol voor jou kunnen zijn.
Opleidingsbudget
De kans is groot dat jij je wilt blijven ontwikkelen in je carrière. Het volgen van een studie of cursus naast je baan is daarvoor een effectief middel. Tegenwoordig bieden veel bedrijven de mogelijkheid om opleidingen of cursussen te volgen. Soms is dit vanuit de CAO zelfs wettelijk verplicht. Sommige organisaties bieden hiervoor een opleidingsbudget aan. Hierbij krijg je vaak veel vrijheid in de opleiding of cursus die je wilt volgen, als deze maar (deels) een positieve impact op jouw functie heeft. Dit geeft jou de mogelijkheid om die ene opleiding te doen zonder zelf veel geld kwijt te zijn.
Sabbatical
Als jij het belangrijk vindt om er af en toe tussenuit te gaan, maar niet wilt werken als ZZP’er, kan een bedrijf dat een sabbatical aanbiedt een mooie stap voor je zijn. Een sabbatical is een betaalde of onbetaalde – dit hangt van de werkgever af- verlofperiode die je vrij kunt invullen. Vaak duurt een sabbatical een maand tot meerdere maanden. En dan? Op een onbewoond eiland… Wie aan een sabbatical denkt, denkt al gauw aan de wereld rondreizen. Maar dit hoeft natuurlijk helemaal niet. Wil jij een maand lang Netflix bingen, een intensieve opleiding doen of werken als vrijwilliger? Ook dat is een mogelijkheid!
Winstdeling
Sommige secundaire arbeidsvoorwaarden maken een functie ook financieel aantrekkelijker. Zoals de winstdelingsregeling. Bij winstedeling profiteer jij als werknemer van de winst van de organisatie waar je werkt. De winst wordt daarbij (gedeeltelijk) verdeeld over de werknemers. Op deze manier wordt de inzet die jij levert voor de organisatie aan het eind van het jaar beloond.
Dertiende maand
Knoop jij aan het einde van het jaar de eindjes aan elkaar om voor iedereen kerstcadeaus te kopen? Met een dertiende maand is dat verleden tijd! Met een dertiende maand (of eindejaarsuitkering) ontvang je namelijk een brutobedrag ter hoogte van je maandsalaris, vaak aan het einde van het kalenderjaar. Het verschil met een winstuitkering is dat een dertiende maand een vast gegeven is en niet afhangt van de prestaties van het bedrijf. Een mooi gegarandeerd extraatje dus!
Atv- of adv-dagen
Als je gewend bent om meer uren te werken dan in je arbeidsovereenkomst staat, dan kunnen atv- of adv-dagen voor jou een uitkomst zijn. Bij atv- en adv-dagen spaar je deze uren namelijk op naast je vakantiedagen. Met adv-dagen kun je je werkweek verkorten (bijvoorbeeld elke woensdagmiddag vrij) en atv-dagen kun je op een later gewenst moment inzetten als extra vrije dag(en). Je kan je atv- of adv-dagen ook laten uitbetalen als salaris.
Collectieve zorgverzekering
Als je via je werkgever een zorgverzekering kan afsluiten, betekent dit vaak dat je korting krijgt op je premie bij een basisverzekering. Vanaf 2020 is dit maximaal 5%. Bij aanvullende pakketten kan dit percentage nog verder oplopen. Een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde dus als jij aanvullende pakketten hebt in je zorgverzekering.
Zoals je ziet kun je met de secundaire arbeidsvoorwaarden ook een hoop voordeel behalen. Wil je sparren over een aanbod? Of kunnen wij je helpen bij het vinden van een nieuwe baan? Neem dan vooral contact op!