werk-privé balans

6 tips voor een betere werk-privé balans

Het lijkt zo simpel: niet te veel (over)werken en goed ontspannen naast je werk. Maar toch vind je jezelf regelmatig ‘s avonds en in het weekend achter je laptop. En kun je je de laatste keer dat je geen stress had niet meer herinneren. Herken jij jezelf hierin? Dan is het hoog tijd om jouw werk-privé balans onder de loep te nemen! In dit artikel lees je 6 tips om je werk-privé balans te verbeteren.

Stel duidelijke grenzen

Sinds we de mogelijkheid hebben om altijd en overal te kunnen werken, wordt het steeds moeilijker om een scheiding aan te brengen tussen werk en privé. Door het thuiswerken vervagen de werktijden en is het verleidelijk om te blijven doorgaan. Probeer duidelijke grenzen te stellen, bijvoorbeeld door een vaste tijd aan te houden waarop je je werkdag start én afrondt. Neem daarnaast pauze en werk als het kan in een (thuis)kantoor, zodat je echt de deur achter je kunt dichttrekken.

Leer hoe je “nee” moet zeggen

Het is onmogelijk om elke vergadering bij te wonen, elk project te leiden en elk evenement te bezoeken. Soms moet je “nee” kunnen zeggen om je tijd en energie te beschermen. Bekijk voordat je ja zegt of je dit erbij kunt hebben, of dit prioriteit heeft en of je eventueel iets anders kunt laten vallen.

Onderhoud een gezonde levensstijl

Gezond eten, regelmatige lichaamsbeweging en goed slapen zijn essentieel voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Het behouden van een gezonde levensstijl kan helpen om je energieniveau gedurende de dag op peil te houden en stress te verminderen.

Investeer tijd in hobby’s of interesses buiten het werk

Roep jij al een jaar dat je je hobby echt weer eens moet oppakken? Tijd om het ook echt te gaan doen! Het nastreven van persoonlijke passies buiten het werk zorgt voor een mentale boost, geeft nieuwe energie en zorgt ervoor dat je je beter kunt losmaken van werkgerelateerde stress.

Leer effectieve timemanagement technieken

Je tijd effectief beheren kan helpen om je werkdag meer structuur te geven, waardoor je productiever bent en ook voldoende tijd overhoudt voor persoonlijke activiteiten. Technieken zoals de Pomodoro-techniek of het Eisenhower-blok kunnen nuttig zijn. Kijk hierbij goed naar wat voor jou en jouw functie het beste werkt.

Beperk je schermtijd

Technologie stelt ons in staat om meer verbonden en productiever te zijn, maar er ligt ook een gevaar. Doordat je de hele dag ‘aan’ staat, kan het ook de oorzaak worden van stress en burn-out. Probeer elke dag wat tijd zonder scherm in te bouwen, vooral direct voor het slapen gaan.

Het nastreven van een gezonde werk-privébalans is niet iets dat je eenmalig doet; het is een continue proces. Iedereens optimale balans ziet er anders uit – het belangrijkste is om te vinden wat voor jou werkt en daarnaar te blijven streven.