werknemers-tevreden-houden

Met deze 8 tips kun je je werknemers tevreden houden

In de huidige arbeidsmarkt zijn werkgeluk en tevredenheid een steeds groter wordend thema. Dit heeft een reden: uit diverse onderzoeken blijkt dat tevreden medewerkers een stuk beter presteren dan ontevreden medewerkers. Daarnaast zijn tevreden werknemers meer betrokken en minder gestrest. Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat jouw medewerkers tevreden zijn met hun baan! Maar hoe doe je dit? Hoe kun je je werknemers tevreden houden en ervoor zorgen dat ze niet weggekaapt worden door de vele andere bedrijven en recruiters?

Er zijn veel verschillende onderzoeken naar werktevredenheid gedaan. Wij zetten de meest voorkomende uitkomsten en tips voor je op een rij.

Bied opleidingsmogelijkheden aan

Uit onderzoek van Hays blijkt dat veel werknemers grote waarde hechten aan het hebben van opleidingsmogelijkheden. Op die manier kunnen zij intern doorgroeien, hun kennis verbreden of zich juist specialiseren in een bepaald onderwerp. Het aanbieden van opleidingsmogelijkheden heeft voor jou als leidinggevende dus ook positieve effecten. Naast de toegenomen werktevredenheid kunnen medewerkers ook intern doorgroeien of een overstap maken, waardoor je geen nieuw personeel hoeft aan te nemen (een uitkomst in de huidige markt!). Een goede manier om dit aan te bieden is een jaarlijks opleidingsbudget, waarmee men elk jaar een bepaald bedrag kan spenderen aan (functie-gerelateerde) opleidingen op cursussen.

Stimuleer thuiswerken en flexibele uren

Veel mensen vinden het niet meer van deze tijd om van 9 tot 5 achter een bureau in een kantoor(tuin) te zitten. Ook met de komst van Corona is gebleken dat thuiswerken in veel beroepen heel goed mogelijk is. Het thuiswerken is dan ook niet meer weg te denken uit de huidige arbeidsmarkt. Werknemers willen graag de mogelijkheid houden om enkele dagen thuis te kunnen werken. Daar horen ook flexibele werktijden bij. Geef jouw medewerkers deze ruimte en het vertrouwen wat hierbij hoort en ze zullen tevredener zijn met hun werkdagen.

Geef medewerkers verantwoordelijkheid

Uit een grootschalig onderzoek van Effectory bleek dat Ruim 52% van de medewerkers autonomie mist in zijn of haar baan. Waarom is autonomie belangrijk? Werknemers voelen zich verantwoordelijker voor hun werk als ze zelf (deels) de invulling en indeling hiervan mogen bepalen. Micro-management is verleden tijd! Geef jouw werknemers daarom de ruimte om hun functie vorm te geven en uit te voeren op hun eigen manier en laat mensen zelf eigenaar zijn van hun baan. Dit betekent natuurlijk niet dat je ze helemaal los moet laten. Spreek bijvoorbeeld duidelijke deadlines en momenten waarop naar resultaten gekeken zal worden af, maar laat je werknemers daarbuiten zo veel mogelijk vrij. Uiteraard ben je wel beschikbaar voor vragen en coaching.

Salaris en secundaire voorwaarden

Hoewel het salaris minder belangrijk lijkt te worden, vinden wij het samen met de secundaire arbeidsvoorwaarden wél een belangrijke manier om je werknemers tevreden te houden. Door een gedegen groeipad te geven in salaris kun jij namelijk je waardering uitspreken naar je medewerker en zijn of haar groei laten zien. Daarnaast geef je een zeker perspectief en motiveer je iemand om te groeien. Met de secundaire voorwaarden kun je daarnaast een extraatje bieden, zoals met een bonusregeling of een dertiende maand. Maar secundaire voorwaarden kunnen ook juist bijdragen aan een betere werk-privé balans, zoals bijvoorbeeld het aanbieden van extra vakantiedagen of een sabbatical. Ons belangrijkste advies is: luister naar de salariswensen van je werknemers en neem dit serieus. Blijf daarnaast goed kijken naar de markt, die verandert namelijk snel. Het kan zomaar zo zijn dat jij geen marktconform salaris meer aanbiedt.

Praat met en niet over de werknemer en luister écht

Weet jij wat er echt speelt onder jouw personeel? Veel werkgevers voeren een medewerkertevredenheidsonderzoek uit. Hier schuilen echter twee gevaren: medewerkers geven sociaal wenselijke antwoorden en/of er wordt niets met de uitkomsten gedaan. Zorg dat je ook buiten deze onderzoeken goed met je werknemers praat en luister hierbij écht. Wordt er een probleem aangekaart, probeer dit dan op te lossen. Loopt het niet lekker in een team, zijn de targets te hoog, sluit een functie niet aan….? wuif dit niet weg, want voor je het weet is je beste werknemer vertrokken.

Wees transparant

Werknemers weten graag waar zij aan toe zijn. Door het delen van bedrijfsresultaten zien zij wat de effecten van hun werk op de organisatie zijn. Dit kan resulteren in een grotere motivatie en betrokkenheid bij de organisatie. Weten waar je iets voor doet en dat iets effect heeft, geeft (positieve) energie. Deel bijvoorbeeld maandelijks de bedrijfsresultaten en per kwartaal de grootste bedrijfsdoelstellingen.

Laat je waardering blijken

Misschien een open deur, maar: spreek ook regelmatig je waardering uit naar je personeel. Negatief nieuws blijft langer hangen en als je mensen enkel op hun fouten wijst, hebben zij het idee niet goed werk te leveren en niet gewaardeerd te worden binnen het bedrijf. Mensen krijgen nieuwe energie van complimenten en vinden het fijn om te horen dat zij het goed doen. Dit draagt ook bij aan hun werkplezier. Laat je werknemers dus weten wanneer ze iets goed doen en wat je in hen waardeert om ze tevreden te houden.

Ondersteun het (mentale) welzijn van je medewerker

De laatste jaren is het een steeds belangrijker onderwerp geworden: werk-privé balans. Mensen worden steeds gestrester, burn-outs liggen op de loer en daarom vinden zij het belangrijk om hun (mentale) welzijn te bewaken. Als manager of werkgever kun je je personeel hierbij ondersteunen. Een paar manieren: neem ziekte serieus, bied mentale gezondheidsdagen aan, hanteer flexibele werktijden, stimuleer het opnemen van vrije dagen of stel een vertrouwenspersoon aan.