Het imago van een recruiter

“Ze zijn niet te vertrouwen”, “ze willen alleen hun zakken vullen”, “ik ga er niet aan beginnen” en “ze verpesten het altijd”. Klinkt niet goed, hè? Dat is het ook niet. Ik schrik altijd weer als ik zulke uitspraken hoor over recruiters. Gebeurt dit echt? Helaas is het imago van de recruiter niet goed. En dat begrijp ik! Ik zou iemand die niet luistert, je CV zonder het te vragen bij een bedrijf neerlegt (zelfs een bedrijf waar je op dit moment werkt!), niet wil vertellen wat voor tarieven hij of zij hanteert of je zelfs nooit meer terugbelt ook niet vertrouwen. Toch is het jammer, omdat er ook recruiters zijn die hart hebben voor de mens achter de kandidaat en die in dit vak zitten om mensen te helpen met het vinden van de baan die zij willen. En ik durf te zeggen dat ik er daar één van ben.

Dus waarom zou je me geloven? Waarom zou je überhaupt nog met een recruiter in zee gaan, je kan het toch zelf? Zeker, maar een recruiter kan je ook helpen. Hij of zij heeft vaak een groot netwerk en weet geregeld dat er een vacature beschikbaar is nog voordat deze online staat. Die zou jij als kandidaat dan mislopen, terwijl het misschien wel je droombaan is. Daarnaast heeft een recruiter veel kennis van de markt. We weten dan ook welke tarieven (voor interimmers) of salarissen gangbaar zijn op dit moment en hoe je er misschien net wat meer uit kan halen. Bij een contractaanbod doen wij ook de onderhandeling voor je (in overleg met jou), waardoor je je daar niet druk over hoeft te maken! 

Ook heeft een recruiter vaak direct contact met het bedrijf waar jij voorgelegd wilt worden. Zo kan die recruiter jouw CV vaak net dat beetje extra pushen waardoor je misschien wél op gesprek wordt uitgenodigd! Ik had laatst bijvoorbeeld een vacature waarbij zowel kandidaat als opdrachtgever in eerste instantie niet heel erg enthousiast werden van elkaar. Daar bleek mijn rol als recruiter echt van toegevoegde waarde, omdat ik als intermediair beide partijen kon overtuigen toch met elkaar in gesprek te gaan. Dit gesprek pakte erg goed uit, het bleek een goede match en nu zijn ze erg blij met elkaar! Dit was nooit gebeurd als er geen recruiter tussen had gezeten.

Daarnaast is het soms ook fijn om met iemand te kunnen sparren. Heb je net een moeilijk gesprek gehad en wil je even wat stoom afblazen? Dan is de recruiter er voor je. Of vind je het juist fijn om nog wat extra tips te krijgen voorafgaand aan een gesprek? Ik weet als recruiter namelijk ook of de opdrachtgever meerdere gesprekken heeft en waar hij of zij extra op gaat letten. Ik kan je dus helpen met mijn inside info. 

Een recruiter is dus wél nuttig in jouw zoektoch naar een nieuwe baan. Een luisterend oor, iemand met wie je je wensen in kaart brengt, die dicht op de vacatures zit en die de opdrachtgever kan overtuigen van jouw profiel. Het kan allemaal, maar dan moet je wel de goede hebben! Stel daarom vragen aan het begin van een gesprek: hoe werkt deze recruiter (ook qua tarieven, een goede recruiter is hier open over) en wat kan diegene voor jou betekenen? Dat kan het begin zijn van een mooie samenwerking!

Hoe een recruiter voor jou als werkgever in je voordeel kan werken

  • De recruiter heeft een groot netwerk met kandidaten en is dus snel in staat meerdere geschikte kandidaten voor te stellen.
  • Mocht je nog niet helemaal zeker zijn over wat voor kandidaat je precies zoekt, dan kan een recruiter met verstand van jouw vakgebied jou helpen met het finetunen van de vacature. Bij Traffic Builders hebben wij bijvoorbeeld veel inhouse digital marketing kennis, waardoor wij jou kunnen adviseren over vrijwel elke marketing vacature.
  • Het wervingproces wordt jou uit handen genomen! De recruiter houdt contact met de kandidaat, doet de eerste screening, belt referenties en doet bijvoorbeeld taalchecks of persoonlijkheidstesten. Daarnaast zorgt de recruiter dat de kandidaat op tijd wordt teruggekoppeld, alle informatie heeft voorafgaand aan een gesprek en goed wordt voorbereid.
  • Wil je graag een kandidaat binnenhalen, maar ben je bang dat de kandidaat zal afhaken? De recruiter kan je bij al deze zaken helpen. Hij of zij weet vaak of er bepaalde zaken zijn die een kandidaat extra belangrijk vindt (bijvoorbeeld een thuiswerkdag), zodat je daarop kan inspelen en je ideale kandidaat aan je kunt binden. 
  • De recruiter kan jou soms met de neus op de feiten drukken. Zit er bijvoorbeeld lange tijd tussen het eerste en tweede gesprek, dan zal de recruiter hier iets van zeggen. Dit zijn zaken waarmee je een kandidaat kan verliezen. Zo wordt je op cruciale zaken gewezen waar je zelf misschien niet bij stilgestaan had.

Hoe een recruiter voor jou als kandidaat in je voordeel kan werken

  • Misschien ben je niet actief op zoek, maar sta je wel open voor een nieuwe functie als het bijvoorbeeld echt een mooi bedrijf of functie is. Een recruiter kan voor je meekijken en de markt in de gaten houden, zodat je hier zelf niet actief achteraan hoeft. Hij of zij heeft vaak ook connecties en is op de hoogte van vacatures die (nog) niet online staan.
  • Een recruiter kan de werkgever van jouw profiel overtuigen, zodat het bedrijf je op gesprek uitnodigt. Dit was misschien niet gebeurd als je rechtstreeks had gesolliciteerd!
  • Ben jij niet helemaal thuis in de banenmarkt en weet je bijvoorbeeld niet welke tarieven of salarissen nu gangbaar zijn? Een recruiter kan je hierin adviseren, waardoor je goede onderhandelingen kunt voeren. Ook kan een recruiter dit voor je uit handen nemen als je dat prettig vindt.
  • Het is fijn om met een buitenstaander (met kennis van het bedrijf) te kunnen sparren voorafgaand aan een sollicitatiegesprek. Zo kom je goed beslagen ten ijs.
  • Een recruiter is betrokken bij je en zal dus veel contact met je blijven houden. Zo hoef je je tijdens het proces nooit af te vragen wanneer je een terugkoppeling krijgt.