Werkgeluk vergroten

Je eigen werkgeluk vergroten: 3 tips

Niemand wil in een baan zitten waarin hij of zij niet gelukkig is. Jezelf ’s ochtends uit bed en naar kantoor slepen en op zondag opzien tegen de maandag. Werkgeluk is dan ook een belangrijk thema geworden, zowel onder werknemers als werkgevers. En hoewel werkgeluk alleen niet bepalend is voor jouw welzijn, is het wel belangrijk om ook gelukkig te zijn met jouw baan. Je brengt hier immers een groot deel van je dag door. De organisatie waar je werkt, je functie en je leidinggevenden/collega’s hebben hier grote invloed op, maar er zijn ook een aantal stappen die je zelf kan zetten. Daarom geven we jou graag enkele tips over hoe je zélf je werkgeluk kunt vergroten.

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk is een complex begrip en betekent daarnaast niet voor iedereen hetzelfde. Het werkgeluk van de ene persoon kan uit andere aspecten bestaan dan het werkgeluk van de ander. Toch blijkt uit onderzoek dat er een aantal aspecten zijn die bij veel mensen terugkomen als het gaat om werkgeluk: trots zijn op je organisatie, vertrouwen hebben in de organisatie en je leidinggevende en erkenning krijgen/gezien worden. Dit resulteert erin dat jij lekker in je vel zit, met plezier naar je werk gaat en ook trots vertelt over je baan.

Bovenstaande punten zijn voornamelijk aspecten die de organisatie kan veranderen. Zelf wil je uiteraard ook invloed kunnen uitoefenen op je eigen geluk. Hoe kan jij je eigen werkgeluk vergroten?

Maak een lijst van je werkzaamheden

De kans is groot dat jij (een deel van) je werkzaamheden op de automatische piloot uitvoert. Sta jij er nog eens wel bij stil wat je doet en waarom je dat doet? Tijd om hier weer actief naar te gaan kijken!

Stel eens een lijst op met al jouw werkzaamheden en kijk waar je wel én geen energie van krijgt. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het geven van cijfers. Zet jouw werkzaamheden vervolgens op volgorde van energie gevend naar energie slurpend. Daarnaast is het belangrijk om te kijken hoe jouw tijd nu verdeeld is. Hoeveel van jouw dagelijkse werktijd ben je kwijt aan energie slurpende taken? Mocht je hier verbetering in zien, bespreek dan met je leidinggevende of collega’s welke werkzaamheden je kunt overdragen en welke werkzaamheden jij meer kunt oppakken. Zo zal je zien dat je dag er een stuk leuker uitziet!

Zoek fijne collega’s op

‘Ik zie mijn collega’s vaker dan mijn partner!’ een veelgehoorde uitspraak. Meestal klopt het ook, omdat je gemiddeld acht uur per dag tussen je collega’s te vinden bent. Uit onderzoek blijkt dat een gevoel van verbondenheid heel belangrijk is voor (werk)geluk. Omring jezelf daarom met fijne collega’s. Een belangrijke stap hiervoor is het versterken van de banden binnen je team, bijvoorbeeld door elkaar complimenten te geven, ergens mee te helpen en meningsverschillen bespreekbaar te maken.

Klikt het echt niet met de mensen in jouw team? Maak ook dit bespreekbaar en onderzoek de mogelijkheden om van team te wisselen. Zoek daarnaast collega’s buiten jouw team met wie je een goede band hebt vaker op, bijvoorbeeld tijdens de lunch of bij de koffieautomaat.

Ontwikkel jezelf

Naast dat je qua werkzaamheden op de automatische piloot kunt belanden, kun je ook qua kennis stil blijven staan. Hoe lang is het geleden dat jij je in iets nieuws hebt verdiept? Mocht dit lang geleden zijn, dan kan het zijn dat je afgestompt raakt. De mens heeft namelijk een natuurlijk verlangen om te blijven leren. Het leren van een nieuwe vaardigheid of het volgen van een cursus of opleiding geven nieuwe energie en kunnen op die manier ook je werkgeluk vergoten.

Kijk daarom eens naar welke regelingen jouw werkgever heeft voor het ontwikkelen van zijn of haar medewerkers. Misschien is er een bepaald studiebudget of kun je een voorstel doen bij je werkgever. Naast een opleiding of cursus kun je je ook verdiepen in een nieuwe vaardigheid of nieuwe werkzaamheden oppakken. Alles om je hersenen te prikkelen en uit de dagelijkse sleur te komen!

Kun je in jouw huidige job niet je werkgeluk vergroten?

Alles al geprobeerd, maar je merkt geen verbetering? Dan is het misschien tijd om een andere baan te zoeken. Wij helpen je daar uiteraard graag bij. Kijk eens naar onze vacatures of neem contact op.