Van je passie je werk maken

Van je passie je werk maken: is dat wel zo’n goed idee?

Wie kent hem niet, dé quote over werkgeluk: “Choose a job you love and you’ll never have to work a day in your life”. De heersende tendens is tegenwoordig dan ook dat we een baan willen hebben die vooral leuk is. En hoe kan dat beter dan door van je passie je werk te maken? Dus zeggen we massaal onze baan op en worden digital nomads, openen een bed & breakfast in Frankrijk of gaan aan de slag als meesterbakker om onze taarten verkopen.

Maar is dat nu echt zo leuk als het klinkt? Of kleven er ook nadelen aan van je passie of hobby je beroep maken? Zeker! Uit onderzoek blijkt zelfs dat het nastreven van je passie je juist tegen kan (gaan) werken. Wij zetten de redenen hiervan voor je op een rij.

Je passie is nu werk

Het is je gelukt! Je hebt je passie kunnen omzetten in een succesvolle onderneming. Nu kun je je helemaal richten op waar jij het gelukkigst van wordt. Maar daar wringt de schoen: je bent nu 40 uur per week (of meer!) bezig met je hobby of passie en het is niet meer alleen je passie. Het is nu werk waar je je geld mee verdient en wat dus altijd doorgaat. Waar je voorheen je hobby of passie een paar weken links kon laten liggen als je er geen zin in had, is die optie er nu niet meer. Het werk gaat namelijk gewoon door als je je inkomsten wilt blijven behouden. Je zal nu op zoek moeten naar een andere passie om te kunnen ontladen van je werk.

Aan elk beroep zitten mindere kanten

Dat brengt ons meteen bij het tweede nadeel van je passie omzetten in je beroep: werk heeft nooit alleen maar leuke kanten. Vond jij het in je vrije tijd leuk om taarten te bakken of gasten te ontvangen, nu het je werk is geworden komen daar een heleboel dingen bij. Denk aan (vervelende) klanten, administratie, acquisitie en marketing. En dit kunnen nu net zaken zijn waar jij helemáál niet blij van wordt.

Wat als je geen passie hebt?

En wat als je helemaal geen passie hebt? Door social media krijgen we het gevoel dat iedereen een passie of purpose heeft en dat je die vooral moet vinden én na moet streven. Anders heb je ‘maar’ een normale baan. Dit kan veel stress opleveren. Als jij niet weet wat je passie is en daarnaar blijft zoeken, kan dit je werkgeluk flink in de weg zitten. Zo wordt het van je passie je werk maken geen oplossing voor meer werkgeluk, maar een stressvol doel op zich.

Onze oplossing

Geld verdienen met je hobby of passie kan dus leuk zijn, maar het kan ook totaal verkeerd uitpakken. Nu zeggen wij natuurlijk niet dat je dan maar werk moet gaan doen wat je niet leuk vindt. Wel zijn er volgens ons ook een aantal manieren waarop je je werkgeluk kunt vergroten zonder meteen je baan op te zeggen.

Verander je mindset

Het kan helpen om minder serieus naar de zaken te kijken. Zie je baan eens als gewoon een baan, met leuke én minder leuke kanten. Door dit te accepteren kun je stapje voor stapje wel toewerken naar meer werkgeluk. Tenzij het echt tijd is voor een nieuwe baan, kun je vaak in je huidige functie dingen aanpassen waardoor je met meer plezier naar je werk gaat. Bedenk van welke werkzaamheden jij energie krijgt en probeer hier meer van te gaan doen. Maar er zullen ook dagen zijn dat het niet wil lukken en je zal niet álles leuk vinden aan je baan. Dat is oké. Net als dat het oké is als jij ‘gewoon’ een baan hebt om geld te verdienen.

Stop met zoeken naar je passie

Ben jij al een tijdje op zoek naar jouw passie of purpose? Stop daar dan mee! Zoals eerder gezegd hoeft niet iedereen een passie te hebben die eruit springt. Het kan ook zo zijn dat jij geen duidelijke passie hebt, of dat jouw passie al tot zijn recht komt in je huidige baan. Je bent bijvoorbeeld heel goed in klantcontact of je krijgt energie van het schrijven van een marketingplan. Dat is jouw passie! Als je het loslaat, kan het ook heel goed zijn dat jouw passie vanzelf helder(der) wordt. Daarnaast kunnen passies ook veranderen met de tijd. Wat nu heel goed bij jou past, kan over een paar jaar weer totaal anders zijn.